logo
logo-norvegianlogodadece

Proiectarea trebuie făcută (sau coordonată) de arhitecți atestați de Ministerul Culturii pentru lucrări pe clădiri monument istoric. Arhitectul își stabilește echipa de colaboratori pentru diferite specialități (structură, instalații), la rândul lor, atestați de Ministerul Culturii pentru tipul de lucrări pe care le realizează.

Proiectul, pentru orice tip de lucrări (vezi Ce tip de lucrare este necesar), are două părți principale: prima parte - de studii și analize pentru stabilirea „diagnosticului” (ce probleme are clădirea și care e starea materialelor / elementelor componente), care va stabili limitele posibile ale intervenției; a doua parte - de propunere a soluțiilor de intervenție.

Cum începeți?

Contactați un arhitect care va face o primă constatare directă pe clădire și va decide care sunt studiile și analizele necesare. Analizele trebuie realizate de echipe specializate pentru fiecare tip de studiu/analiză: studiu istoric, releveu de arhitectură, analiză de materiale, studiu geotehnic, analiză biologică, chimică, expertiză structurală etc. Concluziile și rezultatele acestor studii și analize vor ghida echipa de proiectare pentru a stabili tipul, etapele și modalitățile de intervenție - proiectul.

Proiectul are și el câteva etape principale: etapa de concept, etapa de autorizare, etapa de proiect tehnic, detaliile de execuție, supravegherea lucrărilor de execuție. Etapele de proiectare pot fi consultate aici. În cazul clădirilor de patrimoniu, anumiți arhitecți și ingineri sunt specializați și, în urma unui examen, sunt validați de către Ministerul Culturii. Lista arhitecților și altor profesioniști (ingineri) specializați pe clădiri de patrimoniu poate fi consultată aici  .